9 varoittavaa merkkiä, jotka tulisi huomata vauvasta

Halusimme koota ohjeistuksen mihin vanhempien kannattaisi pienten lasten kohdalla kiinnittää huomiota. Teimme tämän sen vuoksi, että neuvolan henkilöstö ei voi saada kiinni kaikkia tapauksia, joissa lapsi tarvitsisi tukitoimia. Neuvolakäynnin kesto on rajallinen ja hoitaja tekee siinä ajassa monta tärkeää asiaa, kuten vauvan mittojen ottaminen, rokotukset jne.  Lisäksi neuvolakäynnillä vauva voi olla itkuinen, väsynyt jne., joten hoitaja ei voi saada luotettavaa kuvaa lapsen kehityksestä. Alle olemme keränneet 9 kohtaa, jotka vanhempien olisi hyvä tietää lapsen liikkeistä, liikkumisesta tai liikkumattomuudesta. Mikäli huomaat omassa lapsessa yhdenkin näistä piirteistä, niin suosittelemme ottamaan yhteyttä fysioterapeuttiin, joka on erikoistunut lasten terapiaan, lääkäriin tai neuvolaan. Oireet voivat olla merkkejä neurologisesta sairaudesta, mutta hyvin todennäköisesti kyse on lievimmästä ilmiöstä, kuten aistipuolen ongelmasta tai lihasjäntevyydestä. Näiden oireiden vuoksi lapsen motorisessa kehityksessä voi olla ongelmia ja taitojen oppiminen myöhästyy. Lapsella on herkkyyskaudet taitojen opettelussa, joten olisi kokonaiskehityksen kannalta tärkeä, että lapsi pystyisi käyttämään nämä herkkyyskaudet optimaalisesti hyväkseen.

  1. Vauvalta ei tule juurikaan liikettä, eli kädet ja jalat ovat rentona tai jäykkänä alustalla.

Vauvoilla tulee tahdottomia liikkeitä jo sikiöaikana, äidin vatsassa. Myös syntymän jälkeen näitä liikkeitä pitäisi lapselta tulla, niin jaloista, kuin käsistäkin. Tahdottamat liikkeet alkavat muuttumaan vauvan kehittyessä tahdonalaisiksi liikkeiksi. Kuitenkin on vauvoja, joilla tulee vähemmän näitä tahdottomia liikkeitä, johtuen siitä, että raajat jäykistyvät liikkeiden seurauksena, tai ne ovat liian rentoina tuottamaan liikettä.  Tämä voi olla merkki neurologisesta ongelmasta ja olisikin tärkeä käydä kontrollissa lasten fysioterapeutilla, onko liikkeitä normaalisti ja ovatko ne laadullisesti hyviä. Näitä ongelmia voidaan nähdä 2 viikon iästä aina 8 kk saakka.

1. Alaraajat jäykkänä alustalla

 

2. Vartalo tai alaraajat ojentuu voimakkaasti

Vauvoille on tyypillistä, että he käyttävät monipuolisesti hallitsemiaan liikkeitä ja sitä kautta opettelavat myös uusia taitoja. Taitojen opettelua voi estää liian voimakkaasti ojentuvat raajat ja/tai vartalo. Tämä voi näkyä esimerkiksi lapsen ollessa selin- tai vatsamakuulla, niin että selkä on C-kirjaimen muotoisena. Tämä voi olla merkki mm. liian korkeasta lihasjäntevyydestä tai aistipuolen ongelmista. Tätä ongelmaa voi näkyä niin kauan kun lapsi on lattiatasolla, eli n. 2 viikon ikäisestä n. 8 kk ikäiseen saakka.

2. Vartalon ojennus selinmakuulla

 

3. ”Banaani” vauva

Vauva joka on selinmakuulla kaarella toiselle puolelle, kutsutaan banaani-vauvaksi. Asento johtuu usein yksipuoleisista kanto-otteista tai sikiöajan asennosta kohdussa. Mikäli lapsesi on selinmakuulla ”banaani”-asennossa, niin ensimmäisenä kannattaa kiinnittää huomiota, että kantaisit lasta toisellakin kädellä. Lisäksi tulisi huomioida, että jos virikkeet/lelut on suunnattu vain toiselle puolelle, niin vaihdat niiden paikkaa toiselle puolelle. Neurologisten sairauksien poissulkemiseksi on hyvä käyttää lasta arvioitavana lasten fysioterapeutilla tai lääkärillä.

3. Banaani-vauva

4. Lentokone

Suosittelemme kiinnittämään huomiota, onko vauva vatsallaan lentokone-asennossa, eli kädet vartalon sivulla, pää ojentuneena ylöspäin alustasta, vai käyttääkö päätä alustassa ”levähtämässä”. Etenkin ensimmäiset päänkannatteluiden yhteydessä pään pitäisi laskeutua ajoittain takaisin lattialle. Lisäksi on hyvä seurata, alkaako lapsi tukeutumaan käsivarsiin/käsiin, vai pitääkö hän käsiään mielellään sivulla varaamatta painoa niille.  Näiden liikemallien syynä voi olla liiallinen lihasjäntevyys ja se voi hidastaa merkittävästi lapsen motorista kehitystä. Toisena ääripäänä ovat vauvat, jotka eivät jaksa kannatella päätä painovoimaa vastaan ja se olisi myös hyvä tunnistaa ajoissa.

4. Lentokone-asento

5. Vauvan pää on kääntyneenä vain toiselle puolelle

Mikäli lapsi pitää päätään vain toiselle sivulle kiertyneenä tai se on kallistuneena pelkästään toiselle sivulle, voi kyseessä olla esimerkiksi murtuma jossain ylävartalon alueella. Muita syitä voivat olla esim. korkea tai matala lihasjäntevyys tai aistipuolen ongelmat. Voit yrittää houkutella lasta lelun avulla katsomaan toiselle puolelle tai kallistamaan päätä toiselle puolelle, mutta mikäli ne eivät auta, niin vauvan tilanne tulisi tarkistuttaa mahdollisimman nopeasti.

6. Liikuttaa, käyttää kehoaan tai varaa painoa toispuoleisesti

On luonnollista, että aikuisena olemme vasen- tai oikeakätisiä. Mutta pienen lapsen pitäisi liikuttaa kehoa ja raajoja molemmin puolin mahdollisimman symmetrisesti. Yleensä lapsi oppii kääntymään ensin toiselta puolelta, mutta pian tämän jälkeen hänen pitäisi harjoitella kääntyminen myös toiselta puolen. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota, että lapsi käyttäisi molempia ala- ja yläraajoja lähes yhtäpaljon. Mikäli lapselle toinen puoli on hallitsevampi, voi kyseessä olla esimerkiksi kehon hahmottamisen ongelma, mikä voi aiheuttaa myöhemmin ongelmia.

7. Vauvalla on vaikea seurata ympäristöä

Vauvat näkevät syntyessään tarkimmin n. 20-40cm päähän, ja siitä näkö alkaa kehittymään paremmaksi. Vauva ottaa katsekontaktia n. 2-3 viikon ikäisenä. N. 2-3 kk ikäisenä lapsi alkaa seuramaan esineitä katsellaan ja näön kehittyessä silmän liikkeet alkavat eriytyä pään liikkeistä.  Jos yli 3 kuukauden ikäinen vauva ei kiinnostu leluista tai ei ota katsekontaktia, niin silloin vauvalla voi olla näönkäytön ongelmia. Kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että lapsi seuraisi katseella molemmille puolille yhtä pitkälle sekä ylös ja alas. Mikäli lapsi ei kiinnostu leluista ja ympäristöstä, niin suosittelemme ottamaan yhteyttä fysioterapeuttiin tai lääkäriin.

8. Yliherkkyys melulle ja/tai kosketukselle / reagoimattomuus meluun ja/tai kosketukseen

Lapsi voi reagoida itkulla, säikähdyksellä tai muuten meluun ja kosketukseen. Tällöin kyseessä voi olla aistipuolen yliherkkyys. Yleensä myös vaatteet, pesulaput, sukat, matot ym. voivat aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia lapselle. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että mikäli lapsi ei reagoi mitenkään koviin paukahduksiin tai kosketukseen, niin silloin lapsella voi olla aistipuolen aliherkkyys. Yli- tai aliherkkyyttä voidaan auttaa fysioterapiassa erilaisilla harjoitteilla.

9. Oraalinen aistipuolen yli- tai aliherkkyys

Oraalisella yli- tai aliherkkyydellä tarkoitetaan suun alueen sensorisia ongelmia, eli aistikokokemuksien ongelmia. Yliherkkyys voi näkyä lapsella esimerkiksi karkean ruoan syömisen ongelmana tai ruoan pureskelun ja suussa liikuttamisen ongelmana.. Aliherkkyyden vuoksi lapsi voi esimerkiksi syödä isoja palasia kerrallaan ja ”tukkia” suun täyteen ruokaa, saadakseen aistikokemuksia tarpeeksi ja ruoan pureskelu voi olla hankalaa. Jos huomaat näitä ongelmia lapsellasi, ota yhteyttä fysio- tai puheterapeuttiin.

 

Mikäli sinulla herää kysymyksiä tai olet huomannut omassa lapsessasi blogissamme mainitsemia asioita, niin ota meihin yhteyttä, autamme sinua mielellämme lapsesi hyvinvoinnissa.

Suosittelen lukemaan lisää kirjoituksiamme esimerkiksi alentuneesta lihasjäntevyydestä ja w-istunnasta.

Voit laittaa meidät myös seurantaan facebookissa, Lasten Fysioterapia Aurora, https://www.facebook.com/lastenfysioterapiaaurora/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.