9 varoittavaa merkkiä, jotka tulisi huomata vauvasta

Halusimme koota ohjeistuksen mihin vanhempien kannattaisi pienten lasten kohdalla kiinnittää huomiota. Teimme tämän sen vuoksi, että neuvolan henkilöstö ei voi saada kiinni kaikkia tapauksia, joissa lapsi tarvitsisi tukitoimia. Neuvolakäynnin kesto on rajallinen ja hoitaja tekee siinä ajassa monta tärkeää asiaa, kuten vauvan mittojen ottaminen, rokotukset jne.  Lisäksi neuvolakäynnillä vauva voi olla itkuinen, väsynyt jne., joten hoitaja ei voi saada luotettavaa kuvaa lapsen kehityksestä. Alle olemme keränneet 9 kohtaa, jotka vanhempien olisi hyvä tietää lapsen liikkeistä, liikkumisesta tai liikkumattomuudesta. Mikäli huomaat omassa lapsessa yhdenkin näistä piirteistä, niin suosittelemme ottamaan yhteyttä fysioterapeuttiin, joka on erikoistunut lasten terapiaan, lääkäriin tai neuvolaan. Oireet voivat olla merkkejä neurologisesta sairaudesta, mutta hyvin todennäköisesti kyse on lievimmästä ilmiöstä, kuten aistipuolen ongelmasta tai lihasjäntevyydestä. Näiden oireiden vuoksi lapsen motorisessa kehityksessä voi olla ongelmia ja taitojen oppiminen myöhästyy. Lapsella on herkkyyskaudet taitojen opettelussa, joten olisi kokonaiskehityksen kannalta tärkeä, että lapsi pystyisi käyttämään nämä herkkyyskaudet optimaalisesti hyväkseen.

 1. Vauvalta ei tule juurikaan liikettä, eli kädet ja jalat ovat rentona tai jäykkänä alustalla.

Vauvoilla tulee tahdottomia liikkeitä jo sikiöaikana, äidin vatsassa. Myös syntymän jälkeen näitä liikkeitä pitäisi lapselta tulla, niin jaloista, kuin käsistäkin. Tahdottamat liikkeet alkavat muuttumaan vauvan kehittyessä tahdonalaisiksi liikkeiksi. Kuitenkin on vauvoja, joilla tulee vähemmän näitä tahdottomia liikkeitä, johtuen siitä, että raajat jäykistyvät liikkeiden seurauksena, tai ne ovat liian rentoina tuottamaan liikettä.  Tämä voi olla merkki neurologisesta ongelmasta ja olisikin tärkeä käydä kontrollissa lasten fysioterapeutilla, onko liikkeitä normaalisti ja ovatko ne laadullisesti hyviä. Näitä ongelmia voidaan nähdä 2 viikon iästä aina 8 kk saakka.

1. Alaraajat jäykkänä alustalla

 

2. Vartalo tai alaraajat ojentuu voimakkaasti

Vauvoille on tyypillistä, että he käyttävät monipuolisesti hallitsemiaan liikkeitä ja sitä kautta opettelavat myös uusia taitoja. Taitojen opettelua voi estää liian voimakkaasti ojentuvat raajat ja/tai vartalo. Tämä voi näkyä esimerkiksi lapsen ollessa selin- tai vatsamakuulla, niin että selkä on C-kirjaimen muotoisena. Tämä voi olla merkki mm. liian korkeasta lihasjäntevyydestä tai aistipuolen ongelmista. Tätä ongelmaa voi näkyä niin kauan kun lapsi on lattiatasolla, eli n. 2 viikon ikäisestä n. 8 kk ikäiseen saakka.

2. Vartalon ojennus selinmakuulla

 

3. ”Banaani” vauva

Vauva joka on selinmakuulla kaarella toiselle puolelle, kutsutaan banaani-vauvaksi. Asento johtuu usein yksipuoleisista kanto-otteista tai sikiöajan asennosta kohdussa. Mikäli lapsesi on selinmakuulla ”banaani”-asennossa, niin ensimmäisenä kannattaa kiinnittää huomiota, että kantaisit lasta toisellakin kädellä. Lisäksi tulisi huomioida, että jos virikkeet/lelut on suunnattu vain toiselle puolelle, niin vaihdat niiden paikkaa toiselle puolelle. Neurologisten sairauksien poissulkemiseksi on hyvä käyttää lasta arvioitavana lasten fysioterapeutilla tai lääkärillä.

3. Banaani-vauva

4. Lentokone

Suosittelemme kiinnittämään huomiota, onko vauva vatsallaan lentokone-asennossa, eli kädet vartalon sivulla, pää ojentuneena ylöspäin alustasta, vai käyttääkö päätä alustassa ”levähtämässä”. Etenkin ensimmäiset päänkannatteluiden yhteydessä pään pitäisi laskeutua ajoittain takaisin lattialle. Lisäksi on hyvä seurata, alkaako lapsi tukeutumaan käsivarsiin/käsiin, vai pitääkö hän käsiään mielellään sivulla varaamatta painoa niille.  Näiden liikemallien syynä voi olla liiallinen lihasjäntevyys ja se voi hidastaa merkittävästi lapsen motorista kehitystä. Toisena ääripäänä ovat vauvat, jotka eivät jaksa kannatella päätä painovoimaa vastaan ja se olisi myös hyvä tunnistaa ajoissa.

4. Lentokone-asento

5. Vauvan pää on kääntyneenä vain toiselle puolelle

Mikäli lapsi pitää päätään vain toiselle sivulle kiertyneenä tai se on kallistuneena pelkästään toiselle sivulle, voi kyseessä olla esimerkiksi murtuma jossain ylävartalon alueella. Muita syitä voivat olla esim. korkea tai matala lihasjäntevyys tai aistipuolen ongelmat. Voit yrittää houkutella lasta lelun avulla katsomaan toiselle puolelle tai kallistamaan päätä toiselle puolelle, mutta mikäli ne eivät auta, niin vauvan tilanne tulisi tarkistuttaa mahdollisimman nopeasti.

6. Liikuttaa, käyttää kehoaan tai varaa painoa toispuoleisesti

On luonnollista, että aikuisena olemme vasen- tai oikeakätisiä. Mutta pienen lapsen pitäisi liikuttaa kehoa ja raajoja molemmin puolin mahdollisimman symmetrisesti. Yleensä lapsi oppii kääntymään ensin toiselta puolelta, mutta pian tämän jälkeen hänen pitäisi harjoitella kääntyminen myös toiselta puolen. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota, että lapsi käyttäisi molempia ala- ja yläraajoja lähes yhtäpaljon. Mikäli lapselle toinen puoli on hallitsevampi, voi kyseessä olla esimerkiksi kehon hahmottamisen ongelma, mikä voi aiheuttaa myöhemmin ongelmia.

7. Vauvalla on vaikea seurata ympäristöä

Vauvat näkevät syntyessään tarkimmin n. 20-40cm päähän, ja siitä näkö alkaa kehittymään paremmaksi. Vauva ottaa katsekontaktia n. 2-3 viikon ikäisenä. N. 2-3 kk ikäisenä lapsi alkaa seuramaan esineitä katsellaan ja näön kehittyessä silmän liikkeet alkavat eriytyä pään liikkeistä.  Jos yli 3 kuukauden ikäinen vauva ei kiinnostu leluista tai ei ota katsekontaktia, niin silloin vauvalla voi olla näönkäytön ongelmia. Kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että lapsi seuraisi katseella molemmille puolille yhtä pitkälle sekä ylös ja alas. Mikäli lapsi ei kiinnostu leluista ja ympäristöstä, niin suosittelemme ottamaan yhteyttä fysioterapeuttiin tai lääkäriin.

8. Yliherkkyys melulle ja/tai kosketukselle / reagoimattomuus meluun ja/tai kosketukseen

Lapsi voi reagoida itkulla, säikähdyksellä tai muuten meluun ja kosketukseen. Tällöin kyseessä voi olla aistipuolen yliherkkyys. Yleensä myös vaatteet, pesulaput, sukat, matot ym. voivat aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia lapselle. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että mikäli lapsi ei reagoi mitenkään koviin paukahduksiin tai kosketukseen, niin silloin lapsella voi olla aistipuolen aliherkkyys. Yli- tai aliherkkyyttä voidaan auttaa fysioterapiassa erilaisilla harjoitteilla.

9. Oraalinen aistipuolen yli- tai aliherkkyys

Oraalisella yli- tai aliherkkyydellä tarkoitetaan suun alueen sensorisia ongelmia, eli aistikokokemuksien ongelmia. Yliherkkyys voi näkyä lapsella esimerkiksi karkean ruoan syömisen ongelmana tai ruoan pureskelun ja suussa liikuttamisen ongelmana.. Aliherkkyyden vuoksi lapsi voi esimerkiksi syödä isoja palasia kerrallaan ja ”tukkia” suun täyteen ruokaa, saadakseen aistikokemuksia tarpeeksi ja ruoan pureskelu voi olla hankalaa. Jos huomaat näitä ongelmia lapsellasi, ota yhteyttä fysio- tai puheterapeuttiin.

 

Mikäli sinulla herää kysymyksiä tai olet huomannut omassa lapsessasi blogissamme mainitsemia asioita, niin ota meihin yhteyttä, autamme sinua mielellämme lapsesi hyvinvoinnissa.

Suosittelen lukemaan lisää kirjoituksiamme esimerkiksi alentuneesta lihasjäntevyydestä ja w-istunnasta.

Voit laittaa meidät myös seurantaan facebookissa, Lasten Fysioterapia Aurora, https://www.facebook.com/lastenfysioterapiaaurora/

Comments 15

 1. N 6 kk ikäinen vauva maiskuttaa suuta lähes jatkuvasti. Onko normaalia vai voiko olla kyse jostain neurologisesta häiriöstä?
  T. Huolestunut

  1. Post
   Author

   Kiitos kommentista! Todennäköisesti on normaalia, jos ei vaikuta syömiseen tai muuhun kehitykseen (karkea motoriikka, puheentuotto jne). Jos jatkuu useiden kuukausien ajan, niin sitten olisi hyvä tutkia tarkemmin.

 2. Pitäisikö tutkia, jos juuri 4kk täyttänyt ei vielä käänny vatsalta selälleen? Vauva ollut kuukauden ennenaikainen. Viihtyy kyljellään, mutta ei käänny

  1. Täydennys, tarkoitin edellisessä kommentissani että ei käänny selältä vatsalleen…

  2. Post
   Author

   Kiitos kommentistasi! Tuon ikäisen vauvan kohdalla ei tarvitse huolestua, jos kääntyminen selältä mahalleen ei vielä onnistu. Toki jos haluatte tukea vauvan motorista kehittymistä, niin suosittelisin käymään vauvojen kehitykseen perehtyneen fysioterapeutin vastaanotolla tai etänä. Sitä kautta saisitte juuri omalla vauvalle sopivat käsittelyohjeet jne. joilla pystytään tukemaan lapsen motorista kehitystä.

 3. hei. minulla on 5 kk vauva joka on oppinut nyt liikkumaan taaksepäin työntäen,mutta työntää vaan yhdellä kämmenellä ja toinen käsi on nyrkissä koko ajan kun on vatsallaan. onko normaalia? tarttuu kyllä vatsallaan olessa leluun molemmilla käsillä ja muuten selällä ollessa pitää myös toista kättä auki.

  1. Post
   Author

   Kiitos kommentistasi! Liikkuminen taaksepäin on lapsille normaalia ja siinä näkyykin monenlaisia variaatioita vauvoilla. Yhden käden käyttö liikkuessa voi olla tapa, mutta voi olla myös merkki myös muusta. Tässä tapauksessa pitäisi päästä tutkimaan lasta ja havainnoimaan liikkumista, ennen kuin asiaan voisi ottaa tarkemmin kantaa. Hyvää on se, että vauva kuitenkin tarttuu leluihin molemmilla käsillä. Mikäli asia huolettaa, niin suosittelen ottamaan asian esille neuvola/lääkäri käynnillä tai käyttäisit vauvaa lapsiin kouluttautuneen fysioterapeutin vastaanotolla tai etäyhteyksin onnistuu tämän ikäisiä arvioida.

 4. 15 päivän ikäinen vauva on aina pää kääntyneenä vasemmalle puolelle. Pystyy kääntämään pään oikealle mutta ei halua/kääntää pään aina takaisin vasemmalle?

  Mitä tehdä asialle? Neuvolalääkäri on 2 vkon kuluttua…

  1. Post
   Author

   Kiitos kysymyksestäsi! Näkemättä lasta ja hänen liikemallejaan, on mahdoton antaa tarkkaa vastausta kysymykseesi. Yleisesti ottaen voidaan todeta, että kuvailemasi tilanne toistuu monilla vauvoilla ja ne väistyvät yleensä ajan kuluessa, mutta on myös tilanteita, jossa liikemallin aiheuttaa esim. luun murtuma, rakenteellinen poikkeama tai neurologinen sairaus. Yleensä kyse on kuitenkin ohi menevästä vaiheesta. On hyvä, että olet tarkkaillut lastasi ja näin ollen tilanteeseen puuttuminenkin on helpompaa. Kuvailemassasi tilanteessa vauvan kehitystä ja liikemallien kehittymistä voitaisiin tukea kanto-otteilla sekä lelujen/kuvien sijoittamisella. Asia kannattaa tuoda neuvolassa esille, myös siinä tapauksessa, että se korjaantuisi ennen käyntiä. Mikäli asia kovasti huolettaa, niin yksi vaihtoehto, olisi käyttää lasta fysioterapeutin vastaanotolla (tai etäyhteydellä), joka on kouluttautunut lasten/vauvojen puolelle. Tsemppiä vauva-arkeen!

 5. 8kk ikäinen lapseni ei pysy vasemmalla kyljellään eikä käänny vasemman kyljen kautta, olisiko tarvetta käydä jossain näyttämässä?
  Ajoittain myös ”nykimistä” yleensä silloin jos on innoissaan jostain, onkohan normaalia? Kiitos vastauksestasi!

  1. Post
   Author

   Kiitos kommentistasi! Jos lapsi kääntyy vain yhdeltä puolelta ja muissakin asennoissa käyttää pelkästään toista kehonpuoliskoa, niin suosittelemme ottamaan asian puheeksi neuvolassa/lääkärissä tai varaamaan aikaa terapeutille, joka pystyisi arvioimaan lapsen kehitystä. Nykimisestä, emme pysty ottamaan kantaa, koska pitäisi nähdä miten se tapahtuu.

 6. Moikka, 8 kuukautinen vauvani nostaa käsiä päänpäälle leikkiessään. Kädet pysyy lelussa kiinni ja kädet on pään päällä, sittenhän irroittaa toisenkäden ja jatkaa leikkimistä ja kohta uudestaan. Onko normaalia vai pitäisikö lääkärille viedä näytille? kiitos vastauksesta

  1. Post
   Author

   Kiitos kommentistasi! Kuvailusi pohjalta, liikkuminen vaikuttaisi normaalilta. Mikäli asia teitä kuitenkin huolettaa, niin suosittelen ottamaan asian puheeksi neuvolassa.

 7. 6kk vauva ryömii reipasta tahtia, mutta niin että oikea käsi ”johtaa” ja vasen on vähän koukussa taaempana. Molemmilla käsillä vetää itseään eteenpäin, leikkii leluilla molemmilla käsillä. Vauvahieronnassa käydään ja siellä todettu vauvan olevan varsinkin pienempänä ”lankuttaja”, selän puolen lihaksistossa tiukkuutta. Onko tuo toispuoleisuus ryömiessä normaalia?

  1. Post
   Author

   Kiitos kysymyksestäsi! Näkemättä vauvan liikkumista, emme voi ottaa kantaa onko kyse normaalista vai poikkeavasta. Mikäli asia huolettaa sinua, niin ota asia puheeksi neuvolakäynnillä tai voit varata aikaa myös esim. lääkärille tai fysioterapeutille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.